fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Program poticanja razvoja pažnje i koncentracije

Program poticanja razvoja pažnje i koncentracije

Koliko ste puta čuli ili rekli „budi pažljiv“…
Pažnja je proces koji omogućuje osobi da se usmjeri na važne informacije, a zanemari nevažne, te je nužna za uspješno učenje.

Djeca s teškoćama pažnje i koncentracije već se u najranijoj dobi često nazivaju “vrlo teškim bebama” zbog popratnih problema sisanja, dugotrajnog bezrazložnog plača, razdražljivosti, poteškoća sa spavanjem i dr. U vrtićima postaje vidljiva nemogućnost sudjelovanja u zajedničkim aktivnostima, te postizanje slabijih rezultata od ostale djece. Već tada se kod neke djece mogu primjetiti teškoće pažnje koje se najčešće očituju kao: nemogućnost mirnog sjedenja, često „vrpoljenje“, šeću se, nestrpljiva su, često ispituju ali ne čekaju odgovor i sl.

Kod polaska u školu ponašanje djeteta s teškoćama pažnje i koncentracije često se opisuje pridjevima kao što su “preživo”, nemirno, nepažljivo, brzopleto, neodgojeno. Zahtjevi za pažnjom su povećani. Od djeteta se očekuje da sjedi mirno i filtrira sve vrste buke i distrakcije (zvukovi, slike, ideje i želje koje su nevažne u datom trenutku). Tada teškoće pažnje posebno dolaze do izražaja, a manifestiraju se kao:

  • teškoće selektivne pažnje tj. koncentracije (teško se usredotočuje na ulaz važnih informacija, izostaje samokontrola i planiranje)
  • teškoće uočavanja detalja (često zamjenjuje slova, zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje i sl.)
  • česte impulzivne reakcije (nedostatak samokontrole i planiranja u svojim reakcijama)
  • nemogućnost dovršenja započete radnje
  • teškoće sa kontrolom želja (ne mogu čekati ispunjenje svojih želja)
  • česte promjene raspoloženja

Teškoće pažnje i koncentracije ne moraju biti stalno prisutne. Dijete može imati dobre i loše dane, može se bolje koncentrirati ujutro, a slabije popodne i sl. Sve navedeno često dovodi do problema školske integracije djece s ovim teškoćama, a izvorište se najčešće nalazi u nerazumijevanju djeteta od strane okoline.

Program poticanja razvoja pažnje i koncentracije ima zadatak trenirati djetetovu pažnju. Trening se odvija kroz niz ciljanih aktivnosti koje će dijete učiti razmišljanju, sporijem radu usmjerenom na detalje i samokontroli. Program je namijenjen djeci od njihove najranije dobi. Cilj programa je:

  • pomoći djetetu na najbolji mogući način iskoristiti trenutke povišene pažnje i koncentracije
  • usmjeriti pažnju djeteta na ono što se od njega traži u danom trenutku
  • naučiti dijete dosljednosti i usredotočenosti